Новини

Цените на зеленчуците скочиха, бананите най-евтини от 10 години

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-05-12 13:00:28, видяна 947 пъти

Вносните зеленчуци поскъпнаха заради лошото време в Гърция и Турция, съобщи БНТ.

Тази година зарзаватът е по-скъп, в сравнение с миналата, стана ясно от справката за цените на едро на Комисията по стоковите борси и тържища.

В сравнение с миналата година поскъпването при розовия домат е със 60 стотинки, а при червения с близо 50 стотинки. Картофите и лукът също са с по-високи цени - над 80 стотинки за кг.

Цените на краставиците са без промяна. При зелената салата, зеления лук и репичките цените са същите както миналата година, посочва вестник Стандарт.

Заради богатата миналогодишна реколта от ябълки у нас и в съседните страни, тази пролет, в сравнение с миналата, те са с над 60 стотинки по-евтини. А бананите държат най-ниска цена за последните 10 години.

Ако сравним цените на плодовете и зеленчуците тази седмица, в сравнение с предходната, почти няма разлика. При ягодите има поевтиняване с 12 ст. за кг. Причината е, че започва сезонът им и предлагането е все по-голямо.

Българското производство ще свали цените, заяви Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата. Според него обаче е трудно е да се даде прогноза за цените на плодовете, тъй като не се знае какво време ни очаква и каква ще бъде реколтата.Сподели:  
Етикети: цените, зеленчуците, найевтини, бананите

Коментари


То кое не е поскъпнало....
0 коментарът е отпреди 5 месеци
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...