Новини

Маорският инвестиционен фонд, който носи 15% годишна доходност

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-05-22 14:30:09, видяна 133 пъти

Маори от Нова Зеландия успяват да реализират впечатляваща доходност от своите инвестиции. Племето Нгай Таху притежава дялове в различни индустрии по целия свят, а активите му се оценяват на над 1.3 млрд. долара, пише The Wall Street Journal. 

Маорите са коренните жители на Нова Зеландия. Когато подписват договора от Уайтанги с Британската империя през 1840 г., те получават гаранции, че ще бъдат третирани по същия начин, по който и останалите поданици на Короната.

Оказва се обаче, че трябва да изминат повече от 150 години, преди да получат извинение и компенсация от британското правителство за всички щети и несправедливости, понесени от местните жители по време на колонизацията.

Един от най-тежките икономически удари е изкупуването на техните земи на безценица от завоевателите.

През 1998 г. племето Нгай Таху от Крайстчърч получава обезщетение в размер на 170 млн. новозеландски долара (около 110 млн. щатски долара). Това е една от първите компенсации за маорските племена в Нова Зеландия.

Финансовият механизъм има за цел да даде възможност на местните жители да инвестират и да подобрят финансовото си положение.

Днес членовете на Нгай Таху притежават дялове от туристически компании, търговски и жилищни площи, ферми, гори и рибарски развъдници. Общият им портфейл се оценява на над 2 млрд. новозеландски долара, което прави около 1.3 млрд. щатски долара.

Това ги превръща в лидери сред местните племена, а общият размер на "маорската" икономика възлиза на над 32 млрд. щатски долара.

Въпреки че хората от Нгай Таху получават само малка част от това, което им е било отнето, инвестиционната им стратегия се оказва пример за много от останалите коренни жители на Нова Зеландия.

Освен това, като гаранция, че първите племена, подписали споразумения с правителство, няма да бъдат ощетени в бъдеще и да получат по-ниски компенсации от следващите, членовете на Нгай Таху взимат и по 16% от всички бъдещи споразумения с другите племена на острова.

До този момент сумата възлиза на близо 200 млн. щатски долара.

Най-богатият европеец става хазяин на най-богатия човек в светаНай-богатият човек в Европа ще бъде наемодател на най-богатият човек в света.

От създаването си до наши дни инвестиционният фонд на маорите генерира доходност от 15% годишно. Голяма част от печалбата се използва за подобряване на културното, социалното и икономическото развитие на членовете на племето, което наброява 61 000 души.

До този момент над 370 млн. долара са били използвани под формата на грантове, стипендии и спестовни схеми за най-различни инициативи в подкрепа на местните жители, включително за образование, настаняване и пенсиониране.

Маорският инвестиционен фонд Ngai Tahu Holdings Corp. взима пример от фондациите на някои от големите американски университети от т. нар. "Бръшлянена лига", като Йейл и Харвард. Те залагат на инвестиции, които могат да държат с десетилетия и да генерират възвръщаемост за няколко поколения напред.

В края на 90-те години на миналия век Ngai Tahu Holdings купува 25% от капитала на новосъздадената компания за управление на старчески домове Ryman Healthcare за сумата от 7.5 млн. новозеландски долара (под 5 млн. щатски долара).

Впоследствие фондът намалява участието си до 2%, генерирайки печалба (включително и дивиденти) в размер на над 200 млн. долара, а оставащият дял се оценява на 76 млн. щатски долара.

Инвестиционният фонд придобива и 38% от капитала на Shotover Jet Ltd. през 1999 г. Компанията е базирана в курорта Куийнстаун и предлага развлечения и екстремни преживявания за туристите, включително и групови разходки с водни джетове.

Няколко години по-късно Ngai Tahu Holdings Corp. става мажоритарен собственик, а по-късно купува дялове и в други туристически компании в Нова Зеландия, които предлагат летателни обиколки с хеликоптери, рафтинг, пешеходен туризъм и дори наблюдение на китове.   

Преди повече от 20 години племето Нгай Таху приема предложението за финансово споразумение с правителството, тъй като, според изпълнителния директор на инвестиционния фонд Майк Санг, "рано или късно човек трябва да погледне към бъдещето, вместо да продължава да води битките от миналото". Сподели:  
Етикети: носи, фонд, доходност, инвестиционен, Маорският

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...