Новини

Huawei патентова своя операционна система в Европа

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-06-13 12:51:48, видяна 228 пъти

Huawei подаде документи за регистриране на търговската марка Hongmeng, както се нарича операционната система за мобилни устройства на китайския технологичен гигант.

Процедурата е стратирана в поне 9 европейски страни, което демонстрира, че компанията е активирала своя резервен план в резултат на агресивните действия на САЩ спрямо нея, предава Reuters.

Ходът идва, след като САЩ вкара Huawei в черния списък, забранявайки на американски компании да правят бизнес с нея. Така Google забрани на Huawei да използва нейната операционна система Android за своите смартфони.

Това накара Huawei да стартира процедура по регистриране на търговската марка Hongmeng в страни, като Камбоджа, Канада, Южна Корея и Нова Зеландия, показват данни на Световна организация за интелектуална собственост, цитирани от Reuters.

Китайският производител е направил това и в Перу, показват данните на местния антимонополен регулатор.

Huawei разполага с резервна операционна система, в случай че бъде възпрепятствана да използва щатски софтуер, сподели Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителската дивизия на компанията по-рано през тази година.

Huawei - вторият най-голям производител на смартфони в света, все още не е разкрил детайли около операционната система.

Google забрани на Huawei да ползва Android за устройствата сиРешението на Google да спре да лицензира своята мобилна операционна система Android за Huawei може да нанесе сериозен удар по амбициите на китайския технологичен гигант да се превърне във водещия играч на глобалния пазар на смартфони

От молбата за регистриране на търговската марка става ясно, че Huawei иска да използва Hogmeng за множество устройства - от смартфони, преносими компютри до роботи и телевизори за автомобили.

На домашния си пазар Huawei подаде молба за защита на марката през август миналата година, като получи зелена светла през миналия месец.

Huawei са отказали коментар по темата. Сподели:  
Етикети: своя, система, патентова, операционна, Huawei

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...