Новини

Кои са най-големите фондове у нас и каква доходност носят?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-06-21 10:29:34, видяна 319 пъти

Пазарът на инвестиционни фондове може да се нарасне с 1-2 млрд. в близките две години, информираха вчера от едно от големите управляващи дружества.

Днешният материал ще ни покаже какви суми управляват фондовете у нас и каква доходност носят вложенията в тях.

Общо 39 фонда на български управляващи дружества управляват повече от 10 млн. лв., сочи справка на Profit.bg на база данни от БАУД.

24 от тях пък имат активи за над 20 млн. лв., а едва шест управляват повече от 50 млн. лв. Само два от фондовете имат активи за над 100 млн. лв. под управление, но това, както се вижда от данните по-долу, не е показателно за доходността.

Райфайзен Консервативен фонд и ОББ Платинум Облигации управляват днес по 112.9 млн. лв., а за последните 12 месеца те са донесли на вложителите си 0.98 и 0.15% доходност.

ДСК Стандарт и Прайм Асетс също са в челото на подреждането с активи за 60.5 млн. лв. и 57 млн. лв., изпреварвайки Конкорд Фонд -2 Акции и Куест Вижън с по 56 и 55 млн. лв.

Масово разпространеното твърдение у нас, че ниската инвестиционна култура е основната причина за малките инвестиции на населението във фондове може би не е съвсем вярно.

Това е така, тъй като голяма част от фондовете отчитат ниска, или дори отрицателна доходност. Защо тогава да инвестираме?

Примери за това са първият борсово търгуван фонд у нас Expat Bulgaria ETF SOFIX и ОББ Премиум Акции, загубили по над 10% за последните 12 месеца.

На минус са още ДСК Баланс и Астра Кеш Плюс, където вложителите вече разполагат със 7 и 6% по-малко активи спрямо година по-рано.

Най-добре за последните 12 месеца от фондовете, управляващи по над 10 млн. лв., се представят ОББ Глобал Фарм Инвест и ДФ Профит, донесли на инвеститорите си 5.61 и 5.29%.

Следват Конкорд Фонд-6 Облигации и ОББ Патримониум Земя с доходност от 4.89 и 4.24%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и дялове от взаимни фондове.
 Сподели:  
Етикети: каква, фондове, носят, доходност , най-големи

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...