Новини

Тръмп: Не съм фен на криптовалутите

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-07-12 11:06:23, видяна 739 пъти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „не е фен” на криптопвалутите, добавяйки, че Facebook може и да се нуждае от банков лиценз, ако иска да пусне виртуалната валута Libra.

В серия от публикации в Twitter Тръмп посочва, че криптовалутите не са пари и че „нерегулираните крипто активи могат да улесняват незаконно поведение, включително търговия с наркотици и други нелегални активности”, предава CNBC.

По думите му, ако Facebook и други компании искат да стават банка, трябва да получат разрешение и да са обект на всички банкови регулации. 

Тръмп не е единственият, който критикува плановете на Facebook за стартирането на блокчейн услуги за трансфер на пари.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, френският финансов министър Бруно льо Мер и гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни са сред лидерите, които се изказаха негативно за Libra.

От Facebook отказват коментар относно публикациите на Тръмп.

Думите на щатския президент съвпадат с мнениято на редица критици, поставящи под въпрос истинската стойност на биткойна и огромната волатилност, която съществува на пазара на витуални валути.

Криптовалутите „не са пари и тяхната стойност е високо волатилна и базирана на въздух”, казва Тръмп.

През последните 24 часа цената на биткойна демонстрира движения, които биха се приели за апокалипсис, ако се случваха с някоя национална валута. Биткойнът докосна връх от 12 033 долара и дъно от 11 142 долара в рамките на последното денонощие, сочат данните на CoinDesk.

10 неща, които трябва да знаем за новата валута на FacebookLibra, която се очаква да стартира официално през 2020 г., е дигитална валута, базирана на блокчейн технологията

Президентът на САЩ посочва, че „надеждният” щатски долар трябва да бъде „единствената истинска валута в САЩ”.

„Досега това е най-доминиращата валута навсякъде по света и винаги ще бъде така. Казва се щатски долар!”, добавя той.

Цената на биткойна сякаш не се повлия от изказването на Доналд Тръмп.

Към момента на подготвяне на материала той се търгува на цена от 11 675 долара, по данни на CoinMarketCap.
 

I am not a fan of Bitcoin and other Cryptocurrencies, which are not money, and whose value is highly volatile and based on thin air. Unregulated Crypto Assets can facilitate unlawful behavior, including drug trade and other illegal activity....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 12, 2019

 Сподели:  
Етикети: Тръмп, криптовалутите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...