Новини

Visa придобива стартъп за 5.3 млрд. долара

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-01-14 13:10:27, видяна 125 пъти

Платежният гиагант Visa ще придобие частната софтуерна компания Plaid Inc за сумата от 5.3 млрд. долара.

Сделката ще даде достъп на Visa до сферата на финансовите технологии, която се развива с бурни темпове през последните години.

Новината демонстрира, че традиционните играчи в платежната индустрия са готови да отделят сериозни средства за придобиването на бизнеси, които предлагат обещаващи услуги в сферата на дигиталната и безкешова икономика.

Технологията на Plaid позволява на потребителите да свързват банковите си сметки с мобилни приложения, като Venmo, Acorns и Chime. Базираната в Сан Франциско фирма посочва, че нейната система е използвана от един на всеки четирима американци с банкова сметка в САЩ, предава Reuters.

Цената по сделката от 5.3 млрд. долара е двойно по-висока от оценката на Plaid, която беше фиксирана след последния рунд за набиране на частни инвестиции, който набави вложения от 250 млн. долара през декември 2018 г.

На по-късен етап беше обявено, че както Visa, така и основният ѝ конкурент - в лицето на Mastercard Inc, са инвестирали в рамките на процедурата.

„Plaid е лидер в бързорастящия свят на финансови технологии”, коментира председателят на борда на директорите на Visa и изпълнителен директор Ал Кели.

„Придобиването, в комбинация с нашите финтек усилия, които вече са в ход, ще позиционират Visa така, че да доставя дори повече стойност за разработчиците, финансовите институции и потребителите”, добавя той.

Основана през 2013 г. и понастоящем свързвайки над 11 хил. финансови институции в САЩ, Канада и Европа, Plaid ще може да се възползва от глобалния бранд на Visa, за да разшири собствения си обхват, споделя източник на Reuters, запознат със сделката.

Revolut навлиза в САЩ в партньорство с MastercardФинтек компанията Revolut ще започне да предлага банковата си карта в САЩ до края на тази година в партньорство с платежния гигант Mastercard

Visa очаква сделката да бъде финализирана през следващите 3 до 6 месеца.

Компанията ще финансира сделката както чрез налични парични средства, така и чрез дълг, който ще бъде емитиран на по-късен етап.

Придобиването няма да засегне обявените от Visa обратно изкупуване на акции или плановете за разпределянето на дивидент.Сподели:  
Етикети: млрд, Visa, придобива, стартъп

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Какво да НЕ правим с парите...

Какво да НЕ правим с парите си? преди 17ч. 3мин.
Чрез своите книги, телевизионни участия и турнета Сузи Орман вдъхновява милиони... още»
Лев Инс пуска на пазара застраховка... Пет много необичайни туристически... Колко всъщност струва Google? Основният доставчик на Apple ще...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...