Новини

15 изключително странни, но ефективни начини за борба със стреса

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-01-14 13:41:11, видяна 93 пъти

Вярвате или не, смученето на палеца може да бъде ефективен начин за справяне със стреса, както и пиенето на портокалов сок.

Bright Side представя някои от най-странните, но и много елементарни начини за борба със стреса:

1. Използвайте пръстите си
Смученето на палеца неслучайно е любимо занимания за децата. Ако поставите този пръст в устата си и след това издишате, ще активирате вагусния си нерв (наричан още блуждаещ нерв). Това, от своя страна, ще намали сърдечната честота и кръвното налягане, което ще ви накара да се чувствате по-спокойни.

Ако ви е твърде неудобно да правите това на публично място, винаги можете да натиснете точката между второто и третото кокалче на средния пръст. 

2. Дъвчете дъвка

Дъвката може да намали стреса, както и умората, тревожността и депресията.

3. Взиране във фрактали

В природата около нас могат да се намерят множество фрактали - например в мидени черупки, шарки от лед по прозореца, паяжини и листенца на цветя. Много изследвания показват, че взирането в тях може да намали нивата на стрес с до 60%.

4. Дръжте растение близо до себе си

Растението служи не само за украса на работното ви бюро, но може да работи и като средство за освобождаване на стреса. Наличието на растения в офис пространството моментално понижава кръвното налягане и дори повишава производителността, сочи проучване.

5. Фалшив смях

Ендорфините са химикали, които ви помагат да се справите със стреса. Те се освобождават, когато се смеете. Дори ако се преструвате, това ще задейства отделянето на ендорфини. Самите мисли за смях могат да понижат нивото на стрес.

6. Изразявайте емоциите си

Живеем в общество, което смята възрастните, които плачат, за слаби. Но всъщност изразяването на емоция ви помага да намалите стреса.

10 неща, които да спрете да правитe, за да живеете по-дългоСъвети за здравословен живот

7. Заемете йога поза

Когато се нуждаете от бързо освобождаване на стреса, не е нужно да правите пълен йога клас. Не ви трябва дори постелка, просто заемете йога поза за секунда. Ще се почувствате малко по-спокойни и готови да продължите със задачите си.

8. Кажете мантра

Мантрите са форма на медитация, която се свързва с намаляване на хроничния стрес, както и с понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Всичко, което трябва да направите, е да затворите очи и да повтаряте успокояващите думи, докато не се почувствате по-добре.

9. Главата под сърцето

Можете да пуснете главата под нивото на сълцето си, като просто се наведете и докоснете краката си. Така повишавате притока на кръв към мозъка, което води до успокояване на ума и следователно намаляване на стреса.

10. Пийте повече портокалов сок

Портокалите са известни с това, че са богати на витамин С, който пък помага за по-ефективното управление на стреса чрез понижаване на нивата на хормони, като например кортизола.

11. Надуйте балон

Когато сте стресирани, правите кратки, плитки вдишвания. Но ви е необходим кислород, който да ви помогне да се отпуснете. Като надуете балон, ще използвате диафрагмата си, за да дишате по-бавно и дълбоко. Вашата сърдечна честота ще се забави, а мускулите ви ще се отпуснат.

12. Измийте чиниите

Когато се съсредоточите върху миризмата на сапуна, топлината на водата и усещането за порцелан, можете да намалите нивата на тревожност с 27%. Така че, ако се чувствате стресирани, е време да пенсионирате съдомиялната.

13. Масажирайте ушите си
 
Подобно на пръстите, ушите могат да ви успокоят, когато сте в стресова ситуация. Проучване доказва, че един масаж на ушната мида може да намали нивата на тревожност.

14. Общувайте с домашния си любимец

Галенето на пухкавите ви приятели може да помогне за освобождаване на чувствителни мозъчни химикали в тялото и намаляване на нивата на вредните хормони на стреса. Вашият домашен любимец може да ви помогне да понижите кръвното си налягане, да намали тревожността ви, дори да повиши имунитета ви.

15. Гушнете се

Физическото докосване освобождава окситоцин - хормон, който е свързан с любовта. Дори да се прегърнете сами, можете да освободите окситоцин и да се успокоите. Освен това прегръдката носи усещане за сигурност и намалява неприятните емоции.Сподели:  
Етикети: борба, начини, Странни, стреса, Ефективни

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Какво да НЕ правим с парите...

Какво да НЕ правим с парите си? преди 17ч. 2мин.
Чрез своите книги, телевизионни участия и турнета Сузи Орман вдъхновява милиони... още»
Лев Инс пуска на пазара застраховка... Пет много необичайни туристически... Колко всъщност струва Google? Основният доставчик на Apple ще...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...