Новини

Основният доставчик на Apple ще прави електрически коли с Fiat

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-01-17 13:01:10, видяна 241 пъти

Тайванската компания Foxconn може да обедини сили с автомобилния производител Fiat Chrysler за разработката на електрически коли.

Компанията, която е най-добре позната като производител на смартфоните iPhone за Apple, обяви, че ще работи с американско-италианския концерн за „проучване на възможностите” за създаване на съвместно предприятие, което да се фокусира върху електрическите автомобили, разработвайки платформа за коли, които могат да се свързват с интернет.

„Ако компаниите придвижат нещата, планът може да бъде производство на превозни средства в Китай за местния пазар с потенциал за износ на други пазари в бъдещето”, посочват от Foxconn.

Акциите на Foxconn поскъпнаха с 2.6% по време на търговията в петък на борсата в Тайван, предава CNN. 

Делът на компанията в бъдещото съвместно предприятие ще бъде 40% или по-малко, става ясно от документи, подадени до борсата в Тайван.

Foxconn има дълбоки връзки с Китай, като инвестира сериозно в обещаващи китайски транспортни стартъпи, включително услугата за споделено пътуване Didi Chuxing и производителя на електрически коли Xpeng.

Новината за евентуално обединение на Fiat и Foxconn идва на фона на известни трусове на пазара на електрически коли в Китай.

Пекин цели електрическите и хибридни коли да оформят поне 1/5 от продажбите на нови автомобили в страната до 2025 г.

Но продажбите на тези коли паднаха с 4% - до 1.21 млн. броя, през миналата година.

Търсенето е ограничено поради забавящата се икономика, а решението на правителството да намали субсидиите за придобиване на нова електрическа кола също повлия на резултатите.

Целта на китайските власти е да провокират корекция на пазара, който се пренасища с компании, продаващи електрически превозни средства.

Лоши новини от Китай за производителите на електрически коли Лоши новини долетяха от Китай за прозиводителите на електрически автомобили

Foxconn и Fiat Chrysler ще се изправят срещу сериозни конкуренти на китайския пазар, като Tesla, която наскоро откри първия си завод в страната.

Fiat Chrysler, които обявиха през миналата година, че ще се слеят с PSA Group - собственика на Peugeot, закъснява с навлизането си на китайския пазар на електрически коли.

Друго големи прозиводители, като Volkswagen, Ford и GM, вече са вложили милиарди в засилване на присъствието си на китайската сцена за е-автомобили.

Китай е труден пазар за Fiat Chrysler.

През октомври миналата година компанията обяви, че продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион намаляват с 24% през третото тримесечие, главно поради слабо представяне на нейното китайско съвместно предприятие с GAC Group.Сподели:  
Етикети: коли, електрически, Основният, Fiat, Apple

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Звукът, който постепенно...

Звукът, който постепенно изчезва от летищата преди 23ч. 13мин.
Един от характерните шумове, който се чуваше по летищата в продължение на десетилетия,... още»
Турция вече няма да спира бежанския... Ще опразни ли коронавирусът... Няма болни от коронавирус у нас, има... Изненадващо: Печалбата на...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...