Новини

Гърция се обръща към поклонническия туризъм

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-02-14 07:35:10, видяна 144 пъти

Теодорос Караоглу – заместник-министърът на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия, представи политиката на гръцкото правителство в областта на туристическите услуги.

Заместник-министърът обяви, че според статистическите данни, Гърция е основна туристическа дестинация за българите, като през 2019 г. страната му е била посетена от 1.5 милиона български граждани, съобщи репортер на БГНЕС.

Министерството на вътрешните работи на Гърция, сектор „Македония и Тракия”, участва със собствен щанд на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо” в София.

Гръцкото правителство е решено да следва новите тенденции в отрасъла и да подкрепя иновативните форми и развитието на специализиран и алтернативен туризъм.

„За тази цел, като разчупваме стереотипи от миналото, насърчаваме туристите да откриват и други аспекти от родината ми, еднакви по своята хубост с останалите красоти”, заяви Караоглу.

Гърция е решила, наред с масовия туризъм, да включи в туристическите си продукти и поклонническия туризъм, който е смятан за една от най-старите форми на туризъм от историческа гледна точка.

В Северна Гърция поклонническият туризъм е често срещан, тъй като Македония и Тракия са посещавани често от хора, водени от религиозните си убеждения и вярвания, както и от желанието да опознаят религиозните традиции.

Министерството на вътрешните работи осъзна своевременно тези тенденции и пристъпи към разработването на проекти, които включват сравнителните преимущества на тези региони.

Заместник-министърът акцентира и върху традиционните връзки между България и Гърция и отправните точки за развитието на поклонническия туризъм, каквито са православието, делото на светите братя Кирил и Методий, Зографският манастир, обитаван от български монаси и много други.

Караоглу обърна специално внимание на базиликата „Св. Ахил” в Мала Преспа, построена от българския цар Самуил, в която се съхраняват мощите на свети Ахил.

„В наши дни религиозният туризъм е икономически и социален феномен с многопластови измерения”, подчерта заместник-министърът.

На журналистически въпрос относно създаването на общи маршрути между балканските държави, Караоглу припомни, че България и Гърция са участници в програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС ИНТЕРРЕГ и партниращите си общини имат възможност да разработват такива маршрути.

По отношение на влиянието, което нелегалната миграция има върху развитието на туризма в страната, той заяви, че 97% от незаконно влизащите на територията на Гърция са икономически мигранти, а не бежанци.

Гръцкото правителство се опитва, с въвеждането на нови политики в тази област и посредством сътрудничеството с Фронтекс, да опазва сигурността на границите си.

Позицията на страната му е, че този проблем трябва да бъде интернационализиран, тъй като Гърция сама не е в състояние да се справи с него.

Прието е ново законодателство и се предвижда изграждането на нови бежански центрове от затворен тип, а икономическите мигранти ще бъдат връщани или в първата държава на влизане, т.е. в Турция, или в държавата на произход.Сподели:  
Етикети: Гърция, туризъм, обръща, поклонническия

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Мария Шарапова - една от...

Мария Шарапова - една от най-богатите жени в историята на спорта преди 23ч. 42мин.
Има много примери, които демонстрират безспорния успех на тенисистката Мария Шарапова... още»
Звукът, който постепенно изчезва от... Турция вече няма да спира бежанския... Няма болни от коронавирус у нас, има... Изненадващо: Печалбата на...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...