Новини

Гешев: В състояние на война за оцеляването на българите сме

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-03-18 09:14:49, видяна 83 пъти

Намираме се почти във военно положение и това го казват всички европейски и световни лидери.

Какво, ако не военно положение, по същество, е това, което се случва в Сърбия, където от снощи има вечерен час, ситуацията в Банско, ситуацията в Испания, където от полицията призовават хората с мегафони да се приберат?

Ние трябва да разберем, че сме в състояние на война за оцеляване на българските граждани. Колкото по-рано разберем това, толкова по-малко жертви ще дадем, заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова телевизия.

Провеждат се масирани проверки в цялата страна и то не само в аптеките. Ще проверяваме всички фирми и офиси и къде ли още не, където имаме данни за нарушения и престъпления.

Така подхождат почти всички държави от ЕС. Само в Италия има хиляди нарушения на фирми, които са санкционирани.

Аз призовах за радикални мерки, защото времето ни изтича, ако не е изтекло, каза Гешев. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война, са казали римляните. Ако не се подготвяме във всяка една минута, във всеки един час, подозирам, че ще се развият сценарии, близки до тези в Италия и в Испания.

Не го казвам, за да създавам паника, тя е най-лошият съветник. Ние обаче можем да преминем през това, ако сме организирани като общество и сме отговорни към себе си, към близките си и към държавата си.

Очакваме от контролните органи да осъществят система за контрол на издадените предписания. Виждате как се случват нещата в Испания – полицаи и ангажирани с тази дейност представители на различни държавни органи предупреждават хората в случаи на струпване, контролират дали това се случва.

Ако ние не го направим това, ще минем в един изключително негативен вариант, който може да срути държавата и да срути не само икономиката, но и здравето на голяма част от нашите близки.

Българската политическа класа и много гравитиращи около нея партии и организации мислят прекалено много за политическите последствия.

Те не са се нагодили към това, че се намираме по същество в криза. Те си мислят, че се намираме в нормална ситуация и колкото повече мислят за политическите последствия, толкова по-бавна е реакцията в подготовката за една предстояща криза, а такава няма как да ни подмине предвид това, което се развива в Европа, посочи Гешев.

Призовавам правителството и парламента да проявят отговорност към българските граждани и да реагират сега, тук и веднага, а не след 2,3 или 4 дни.

Вчера казах, че подготвеният извънреден закон вече не е актуален. Днес законът може да е вече безсмислен. Ситуацията се развива с часове, не с дни, така че българските отговорни политици и лица на отговорна длъжност трябва да действат адекватно и незабавно, допълни главният прокурор.

Не сме в обикновена ситуация да си играем на опозиция и управляващи. Виждам как определени политици са се дистанцирали и са се скрили, защото не знаят как да реагират и какви ще са политическите последствия. Други се чудят как да реагират.

Разберете, време е да се действа! Времето за говорене и политически дребни игрички свърши, трябва да се действа и то с дата вчера, защото започваме да закъсняваме, ако не сме и закъснели безвъзвратно, заяви Гешев.

Призовавам за радикални мерки, ако трябва и вечерен час, и контрол върху движението в големите градове през деня.

В Италия и Испания можеш да излезеш само с три основания – ако отиваш на работа, до аптеката и за храна и излизаш с попълнена декларация за това нещо. Ако нарушиш условията на карантината, санкциите са изключително жестоки.

Не можем да разчитаме само на съвестта на всички, защото има различни хора. Тук е и ролята на държавата да осъществява контрол и превенция, каза прокурорът.

Метафорично казано, българската прокуратура е във военен режим още от миналия понеделник. Проиграли сме всички варианти, включително и най-негативните и продължаваме при който и да е вариант.

Трябва да се подготвим за най-лошото. Ако не се случи, още по-добре. Подозирам, че продължаваме да се занимаваме с дребнотемия, а не със сериозна подготовка, каза Гешев.

Затова трябва да сме организирани както в една военна подготовка. Да, ние сме в ситуация на война, където цената е животът на българските граждани. Трябва да се подготвим да спасим колкото се може повече хора.

Има вече образувани дела за разпространяване на неверна информация, но Народното събрание трябва да промени текстовете в закона в посока на завишаване на наказателната отговорност и обхвата на закона. Наказанията в момента са смешни, отделно не всички случаи се подвеждат под настоящите законови текстове, каза още Гешев.

Това трябва да се направи незабавно, защото тези фалшиви новини има опасност да засегнат цели сектори от икономката при негативно развитие. Битката е за здравето на българските на българските гражданите. Икономика се възстановява.

Гешев също така призова да се помисли за финансово стимулиране, освен за лекарите, и за служителите на МВР, и за представителите на РЗИ.

Да се обединим и да не мислим за това, което ни разделя, призова главният прокурор. В този кризисен момент можем да минем през тази криза, само ако сме обединени и се грижим за държавата ни, но и ако държавата си върши работата.

Усещам, че има едно забавяне в реакцията на държавните органи вследствие на мислене за политически последствия. Забравете за политическите последствия. Мислете за здравето на тези, които са ви избрали. Може да се окаже, че няма да има хора, които да изберат тези политици, а може и да няма политици, които да се избират, завърши той.Сподели:  
Етикети: състояние, българите, война, оцеляването, Гешев

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Бойко Борисов: Освобождаваме...

Бойко Борисов: Освобождаваме цялото ръководство на ББР преди 21ч. 3мин.
Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде освободено ръководството на... още»
В дни без пътуване: Коя страна има... 76 дни по-късно: 11-милионният Ухан... Предпазливостта властта на пазарите... 581 души с коронавирус у нас. Колко...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...