Новини

Караниколов: Може да вземем и дългосрочни мерки

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-03-25 09:06:44, видяна 117 пъти

Обявените вчера мерки са краткосрочни. Ние следим ситуацията и сме готови да вземем и дългосрочни мерки. Това каза по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

“Трябва да мислим на първо място за здравето, след това за социалния елемент и за бизнеса. Достигнахме до момент, в който безработицата у нас бе 4.5%, а повечето работодатели твърдяха, че кадрите са им основен актив“.

Караниколов даде и подробности, относно парите, с които правителството ще подкрепи бизнеса, но също и хората в затруднения.

Според него общо 500 млн. лв. ще се отделят за допълнителните разходи на Министерството на здравеопазването и Министерството на външните работи.

„Други 200 млн. лв. ще бъдат заделени за необезпечени потребителски кредити. Те ще се предоставят от ББР на търговските банки. За да се възползва човек от възможността да получи 1500 лв. заем, ще трябва да предостави в банката единствено и само копие от договора му. Тази мярка важи за хората, които са в неплатен отпуск", обясни Караниколов.

"Кадрите са най-ценното нещо. Първо, за да подпомогнем бизнеса и да запазим работника, ние ще покриваме 60% от възнаграждението на служителите", добави министърът.

Вчера стана ясно, че тази мярка на държавата по всяка вероятност ще струва около 1 млрд. лв.

„Ако те съкратят това лице, държавата ще плаща 80% от възнаграждението му в следващите до 12 месеца“, каза още Караниколов.

Сачева: Последствията от кризата ще се усещат поне още 6 месецаПравителството предприема краткосрочни мерки, които да гарантират, че бизнесът няма да е принуден да съкращава служители, заяви социалният министър

Бизнесът може да си позволи да плаща 40% от заплатата. Не е времето да се лъжем, ако дадем 60%, ние много лесно можем да проверим дали са дадени и останалите 40% от парите, допълни още той.

Според Караниколов в момента безработицата се повишава, защото налице е сезонно освобождаване от зимния сезон, затваряне на хотели и ресторанти, както и завръщане на хората от чужбина.

Законът и практиката са такива, че когато наш сънародник е работил в чужбина и се завърне в страната, той има право да се регистрира като безработен в Бюрата по труда и да получава 80% от своето възнаграждение, каза още Караниколов.

Той припомни и меките, които предприе Българска народна банка за 9.3 млрд. лв., което предоставя допълнителна ликвидност на търговските банки.  Сподели:  
Етикети: мерки, вземем, дългосрочни, Караниколов

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Бойко Борисов: Освобождаваме...

Бойко Борисов: Освобождаваме цялото ръководство на ББР преди 22ч. 20мин.
Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде освободено ръководството на... още»
В дни без пътуване: Коя страна има... 76 дни по-късно: 11-милионният Ухан... Предпазливостта властта на пазарите... 581 души с коронавирус у нас. Колко...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...