Новини

Рекорден брой молби за помощи при безработица в САЩ

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-03-26 15:30:34, видяна 122 пъти

Американците, които изгубиха работата си заради коронавируса, са подали рекорден брой молби за помощи при безработица, като от Министерството на труда на САЩ обявиха, че те са достигнали 3.28 милиона.

Броят им счупи рекорд, поставен по време на Голямата рецесия, когато пикът беше 665 000 през март 2009 г., както и рекорда за всички времена от 695 000, поставен през октомври 1982 г.

В предходната седмица, която отразява периода преди коронавирусът да блокира икономиката, броят е бил едва 282 000.

Предварителните очаквания бяха средно за 1.5 милиона нови молби за помощи при безработица.

Четириседмичната средна пълзяща стойност на молбите, която изглажда седмичните колебания, беше 1 731 000, което представлява увеличение с 27 500, в сравнение с предходната седмица.

Компании из цялата страна преустановиха работа в условията на социално дистанциране, с които властите се надяват да ограничат разпространението на заразата.

Отделни щати обявиха, че уебсайтовете на социалните органи са се сринали под наплива от желаещи да подадат молби за помощи.

Молбите за безработица са считани за най-експресния поглед към настоящите икономически условия. Данните от предходните седмици показваха, че щатската икономика е в относително добра форма, преди да навлезе в кризата.

“Това е уникална ситуация. Хората трябва да разберат, че това не е обичаният икономически спад,” заяви по-рано днес председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

“В определен момент ще се установи контрол над вируса. Тогава доверието ще се завърне, бизнесът ще заработи отново, а хората ще се върнат на работа,” добави той.

“Така че в момента можем да видим значителен скок на безработицата и спад на икономическата активност, но след това ще последва обратното.”

Пораженията в краткосрочен план обаче ще са драстични.Сподели:  
Етикети: рекорден, брой, безработица, помощи, молби

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Бойко Борисов: Освобождаваме...

Бойко Борисов: Освобождаваме цялото ръководство на ББР преди 21ч. 8мин.
Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде освободено ръководството на... още»
В дни без пътуване: Коя страна има... 76 дни по-късно: 11-милионният Ухан... Предпазливостта властта на пазарите... 581 души с коронавирус у нас. Колко...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...