Новини

Борисов: Ще бъдат направени 1000 бързи теста

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2020-03-26 22:27:12, видяна 111 пъти

Тепърва ще се търси общо европейско решение за това какво би се случило след затихването на кризата с коронавируса, как би реагирала евроикономиката, както и какви социални мерки да бъдат предприети.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след провеждането на поредния Европейски съвет на тема COVID-19.

Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери консенсус между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа.

От сега се взе решение вместо едно, предложенията за еврозоната да са три, каза Борисов. 

От европейските фондове, които имаме, ни се дава възможност да пренасочваме пари от едно място за друго или за най-нуждаещите се, подчерта премиерът за ситуацията у нас.

До сряда БНБ и търговските банки ще излязат с цял пакет от мерки и аз мисля, че хората ще бъдат доволни, заяви Борисов. Помолиха ни да бъдем търпеливи, допълни той.

В понеделник ще се събере и лекарски мозъчен тръст, съставен от експерти от различни европейски държави, който да предложи общи за всички страни мерки за борба с коронавируса.

Борисов подчерта, че мерките у нас са били точни, бързи и навременни и са признати и от останалите държави в Европа.

Поставих като основна тема сертифицирането на медицинското оборудване, облекла и маски, заяви той.

800 готови облекла от Габрово ще бъдат разпределени от щаба на най-нуждаещите се специалисти. Цената на едно такова предпазно облекло е 67-68 лева. То ще се използва 50 пъти. Четири завода вече шият маски у нас.

Намерихме прекрасно решение, за да спре темата с тези бързи тестове, каза още премиерът.

1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи полицаи от КПП-а, шофьори на градски транспорт и на линейки.

С тези кръвни тестове, които дават резултат в рамките на 10 минути, ще се разбере не само дали човек е заразен, но и дали има антитела, тоест прекарал е вируса безсимптомно.

Това е една представителна извадка, на базата на тези изследвания ще се разбере статистически дали има заразени, както и хора с антитела.

След две седмици ще се направи пак такъв тест, тогава ще се знае при колко от тези хиляда души са се увеличили заразените, допълни премиерът.

Така че статистиката ще ни каже след колко време ще дойде пикът и кога може тези, които не са рискови, да се върнат към реалното производство, завърши Борисов.Сподели:  
Етикети: Борисов, бързи, бъдат, Направени, теста

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Бойко Борисов: Освобождаваме...

Бойко Борисов: Освобождаваме цялото ръководство на ББР преди 21ч. 0мин.
Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде освободено ръководството на... още»
В дни без пътуване: Коя страна има... 76 дни по-късно: 11-милионният Ухан... Предпазливостта властта на пазарите... 581 души с коронавирус у нас. Колко...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...