Новини

National Geographic: ДНК изненада с "костите на Йоан Кръстител" от Созопол

Публикувана от topnews.bg в Технологии
Дата: 2012-06-21 11:00:51, видяна 7803 пъти

Някой веднага да се обади на Дан Браун, защото от България имаме страхотна история с мистерия, религия и едно от най-прочутите престъпления в историята на християнството - убийството на Йоан Кръстител.

Подобен начин избраха няколко издания на Запад, за да съобщят за документалния филм "Главата на Йоан Кръстител", който се излъчва по телевизионните канали на National Geographic. Той вече бе показан по британския канал, а в четвъртък ще бъде излъчен от 20 часа и по американския. На продукцията е отделен и специален интернет сайт с кадри и видео, пише dnevnik.bg.

Авторите разказват за откриването на мощехранителницата от пемза преди две години при разкопките на средновековния манастир "Св. Иван" в България и как твърдението, че това може да са мощите на пророка, предшествал Исус Христос, е предизвикало смях, критики и обвинения в измама. Когато една от шестте малки костици по-късно бе открадната, властите реагираха с няколко дни закъснение и се оправдаха, че тя била "незначителна".

Но останалите са били анализирани от професора от Оксфордския университет Томас Хиграм и за изненада на скромните очаквания на специалиста атеист се оказало, че те наистина принадлежат на един и същи мъж от І век след Христа. Изследването е частично финансирано от Съвета по експедициите към Националното географско дружество на САЩ.

"Това е нещо много важно и донякъде неочаквано", коментира Хиграм и посочва, че ДНК анализът е потвърдил, че въпросният мъж идва от района на Близкия изток.

Няма как да потвърдим дали са на Йоан Кръстител, най-малкото защото нямаме база за сравнение, но все пак има една нищожна вероятност това да е така, казва професорът.

Екипът му в Оксфорд иска да провери дали костите от България ще имат връзка с други мощи по света, за които се твърди, че са на - както твърди Библията - последния пророк преди Месията. Според Светото писание Йоан е бил роднина на Исус от Назарет и човекът, който го покръства във водите на река Йордан. Йоан е екзекутиран по заповед на цар Ирод, след като доведената му дъщеря Саломе поискала главата на пророка.

Българските археолози предполагат, че мощехранителницата е пристигнала по българските земи от Антиохия (на територията на днешна Турция), където до Х век се съхраняват кости, за които се твърди, че са от дясната ръка на светеца.Сподели:  
Етикети: изненада, Йоан, Созопол, National, Geographic, костите, Кръстител

Коментари


Хай де скапаняци.... защо не коментирате сега а? Новината е скучна..... и безсмислена..... какво Българи сме!
0 коментарът е отпреди 7 години
Защото не фигурира името Николета Лозанова... как защо?
0 коментарът е отпреди 7 години
САЛАМ СТОЙСИ ТАМ
0 коментарът е отпреди 7 години
e как при положение че т.н. Исус Христос не е реално съществувала личност, този му е роднина и са му намерили костите. Според мене това са приказки от 1000 и нагоре. Въпросните кости най вероятно са на някой клет човечец от миналото който и идея си е нямал какви истории са сътворили неговите съвременници.
0 коментарът е отпреди 7 години
Кога ще гледаме този филм в България?
0 коментарът е отпреди 7 години
До 4:
Точно пък за Иисус Христос има доказателства, че е реална личност, може и не по начина по който се описва от църквата, но наистина е имало такава личност!!!
0 коментарът е отпреди 7 години
еми то и бай иван от селската кръчма е пак истински човек който след втората ботилка отива на гости на свети петър
0 коментарът е отпреди 7 години
B B
Любчо отдавна прави впечатление като безродни и безверник!
0 коментарът е отпреди 7 години
ХАХАХАХАХ
Време е да го накжем този Любчо
Първо ще го бичуваме ,че е безвеник в името на не съществуващия исус
ако пак не повярва ще го обявим за сатанист и ще го изгорим.
Как може така той да не вярва във пълната простутия.
0 коментарът е отпреди 7 години
Да идва който да идва и да ни закрива ! Света = кочина !
0 коментарът е отпреди 7 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...