Новини

Google ще спасява изчезващи езици

Публикувана от topnews.bg в Технологии
Дата: 2012-06-25 10:47:51, видяна 300 пъти

Малко след като предложи на любознателните потребители виртуални пътешествия до чудесата на света, в края на миналата седмица Google даде официален старт на нов свой проект, наречен Endangered Languages и имащ за основна цел съхранението на застрашени от изчезване езици. Според информацията от Интернет гиганта около 7 хиляди от говорените в момента езици на планетата могат да изчезнат до края на сегашния век. Точно за да се избегне това е стартиран и проектът Endangered Languages, пише dnevnik.bg.


В рамките на инициативата Google e създала специален сайт, осигуряващ средства и ресурси, с чиято помощ застрашените от изчезване езици могат да останат "активни". Въпросните средства могат да бъдат например висококачествени записи на човешка реч на съответния език, копия на исторически документи, написани на него, опции за електронно обучение и даже инструменти за създаване на социални мрежи на съответните езици. Разбира се, ще има и библиотеки, съдържащи документи и всевъзможни изследователски източници за застрашените езици.


Въпреки, че на този етап проектът Endangered Languages се разработва и финансира изцяло от Google, по план по-нататък към няго трябва да бъдат привлечени широк кръг обеществени и научни организации, както и отделни специалисти и езикови експерти. Така например вбъдеще организацията FPCC (First Peoples' Cultural Council) ще се заеме със стратегическото развитие и разширение на проекта, а Institute for Language Information and Technology ще поеме техническата му поддръжка. Google ще запази за себе си място в Консултативния съвет на инициативата и ще поддържа сайта, който по-късно ще се сдобие и със специален каталог на езиците, които са заплашени от изчезване (Catalog of Endangered Languages), събран от изследователи от научните институции University of Hawai'i at Manoa и Eastern Michigan University.


 Сподели:  
Етикети: спасява, езици, Google, изчезващи

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...