Новини

Ето как няма вече никога да изпуснеш автобуса.

Публикувана от data.bg в Технологии
Дата: 2015-01-19 11:57:56, видяна 57387 пъти

Няма как да живеете в София и да не се тормозите всеки път, когато трябва да гоните градския транспорт. Софиянците и гостите на столицата на много места имат привилегията да разполагат с електронни табла на спирките, но те не са навсякъде. Освен това понякога е много по-лесно да провериш, докато още не си излязъл, дали си заслужава да се бърза или не. Проверката на времето на пристигане на транспортното средство може да се извърши и през сайта на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), но сайтът не е с най-интуитивния уеб интерфейс. Затова с времето започнаха да се появяват различни приложения, които да служат за улеснение на потребителите. Едно от тях е Софбус 24, което ще разгледаме по-подробно днес. Избрахме го, защото то предлага богата функционалност и лесен за употреба потребителски интерфейс.


При стартиране на приложението за първи път, потребителят има право на избор между три основни екрана – „Стандартен“, „Карта“ и „Коли на СКГТ“ (като последния не е наличен в таблет версията). Дори избран, началният екран може да бъде променен по всяко време посредством плъзгащото се меню от ляво на екрана (предоставящо голям набор от възможности). Без значение от избрания начален екран, потребителите винаги имат бърз достъп до останалите два, с цел улеснение при търсенето в зависимост от възникналата ситуация.

При избор на начален екран тип „Стандартен“ ще забележите, че приложението е разделено на 4 основни части. В първата част се разполагат запаметените от потребителя любими спирки. Поставянето на този сегмент е логична стъпка, ползвателите на приложението отбелязват със звездичка най-често използваните от тях спирки и те по този начин се появяват първи при стартиране на приложението.


Интересно е да разгледаме какво се случва при визуализиране на конкретна спирка. В най-горната част на екрана се появяват три бутона: за запаметяване на спирката като любима (звездичка), за обновяване на информацията и за показване на картата на спирката. При натискане на третото копче се отваря Google Maps и ви показва точното местоположение – това е удобно, ако не сте напълно сигурни къде се намира спирката. Ако натиснете върху името на спирката, се отваря Google StreetView, откъдето можете да видите реално как изглежда мястото. Това е много полезно, ако искате да се ориентирате наоколо. Превозните средства се визуализират отчетливо, така че няма как да объркате кой трамвай или автобус преглеждате. Времето на пристигане се извежда директно от онлайн сайта на ЦГМ.


Във втората секция на приложението можете да търсите спирките – чрез четирицифрения код или чрез въвеждане на част от името ѝ. Хубаво е все пак да знаете кода на спирката, много често няколко спирки споделят едно и също име, но са разположени на различни места. Понякога се случва човек да се обърка. Затова преглеждайте внимателно изведената информация за превозните средства и тяхната посока. Добър пример на този феномен е площад Лъвов мост. Това е по-скоро проблем на ЦГМ и тяхната политика по наименоване на спирките, а не проблем на софтуера. В третата секция на приложението можете да разглеждате маршрутите на превозните средства. Те са разделени по вид: автобуси, тролейбуси и трамваи. Когато натиснете дадена линия се извежда екран, където трябва да изберете посоката. След това се показва списък на всички спирки. Можете да ги натиснете, за да получите по-подробна информация. Четвъртата секция е отделена за метрополитена. Това е полезна добавка, която отсъства от сайта на ЦГМ.

Останалите два начални екрана – „Карта“ и „Коли на СКГТ“, предоставят различни начини на търсене. Всеки от тях предоставя огромен набор от възможности, в зависимост от ситуацията, в която се намирате, като общото между тях е, че първоначално локализират текущото местоположение, след което показват най-близките спирки и коли на градския транспорт, които може да бъдат използвани.

Приложението е напълно безплатно, създадено като некомерсиален проект, като не съдържа банери и реклами. Първата версия е била създадена преди две години като дипломна работа на разработчика (Здравко Несторов), който е завършил Техническия университет, но се оказва, че среща интерес и подкрепа у потребителите. От тогава са извършени множество оптимизации по отношение на интерфейса, бързодействието и спестяването на изразходваната енергия (основен проблем при използването на „умни“ телефони). Основната промяна в последните версии е и добавянето на разписанието на метрото. Приложението е много интуитивно за работа и не е нужно някой да ви обяснява какво да натискате, за да го ползвате пълноценно. Доволни сме от бързината на работа, приложението не забива или крашва.

Разработчикът е имал желание да го разработи като съвместен проект със Столична компания за градски транспорт, като получи само достъп до информацията, а след това предостави за ползване безплатно готовата програма. За съжаление обаче сътрудничеството така и не се е осъществило. И в момента обаче данните се извличат от мобилната версия на сайта на компанията за градски транспорт и са максимално близки до реалността. Освен това са налични и 99% от всички спирки заедно с техните координати. Наличната база данни е периодично обновявана, като всеки потребител може да я актуализира директно през интерфейса на приложението, ако и когато бъдат направени различни промени (например промяна на движение на даден автобус при ремонт), или приложението автоматично ще направи тази актуализация на определен период от време.

Единственото нещо, което липсва, е част, където да се изписват маршрутните промени. Центърът за градска мобилност има навика да създава често неудобства на гражданите като променя спирки или разписания. Това би било полезно за интеграция към приложението и би го направило още по-добро.

Можете да намерите и свалите Софбус 24 от:Сподели:  
Етикети: никога, автобуса, изпуснеш

Коментари


В публикацията за "Софбус 24" пише-"Приложението е напълно безплатно, създадено като некомерсиален проект".Обаче когато влезете във връзката-https://play.google.com/store/apps/details?id=bg.znestorov.sofbus24.main и натиснете " Сваляне" се изисква регистрация и текст- "За да купите „Софбус 24“, трябва да влезете в профила си." Е,напълно безплатно ли е или се купува?
-2 коментарът е отпреди 6 години
Ами влез си в гугълския профил с който си на телефона. Така ще можеш да си го инсталираш от компа на телефона. Само трябва да ти е пуснат нета на телефона.
1 коментарът е отпреди 6 години
wtf
Това е много хубаво! В повечето големи градове в чужбина има такива апликации за смартфоните.
1 коментарът е отпреди 6 години
ако мислиш че 6700 неможе да се следи значи ти си тъпака.
0 коментарът е отпреди 6 години
http://smmok-fb.ru/?a=99213
0 коментарът е отпреди 2 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...