Новини

Михайлов и представители на УЕФА обсъдиха проекта за Национална Спортна База

Публикувана от sportal.bg в Спорт
Дата: 2012-03-13 14:57:00, видяна 107 пъти

Президентът на Българския Футболен Съюз Борислав Михайлов се срещна с представителите на УЕФА Тиери Фавр, Пер Омдал и Емили Шоу, за да обсъди с тях развитието на проектите за детско-юношески и женски футбол, както и изграждането на новата Национална Спортна База в "Бояна".

Тиери Фавр е председател на Комисията за Развитие на Националните Асоциации; Пер Омдал е експерт в развитието на женския футбол; а Емили Шоу е координатор за развитието на женския футбол. Основната тема, която тримата обсъдиха на днешната среща с Борислав Михайлов, бе за проекта за новата Национална Спортна База в "Бояна". Надеждите са, че с помощта и подкрепата на УЕФА първата копка за строежа на базата ще бъде направена през месец април.

Ден по-рано на Фавр, Омдал и Шоу бе направена обстойна презентация за състоянието на женския и девическия футбол в България, както и за плановете на БФС за развитието на спорта при подрастващите.

"На този етап не бива да мислите за това как по-бързо да постигнете значими резултати. Трябва да започнете от основите, да изградите базата. Да въвлечете момичетата от 6 до 8-годишна възраст, защото те са бъдещето на играта", посъветва Пер Омдал. Той даде пример с разрастването на женския футбол в неговата родина Норвегия, където през 1976 година е имало само 50 регистрирани дами, играещи футбол, а съвсем наскоро бройката е достигнала 128 000.

От УЕФА одобриха проекта на БФС за развитие на женския футбол през сезон 2012/13 и обещаха, че са готови да присъстват на разговорите между българската федерация и Министерството на Образованието, от които зависи проектите за развитие не само на девическия и женския, а и изобщо на детско-юношеския футбол да залегнат в училищните програми за обучение. Плановете са проектът да стартира от новата учебна година, като момичетата от 6 до 8-годишна възраст ще играят мачове 3 на 3 или 5 на 5, а от 14-годишна възраст нагоре ще има вариации както за мачове 11 срещу 11, така и за среши 7 срещу 7.

Финансирането по проектите за женския и девически футбол ще стане през програмите на УЕФА "Хеттрик" и "Развитите на женския футбол", а помощ ще бъде получена и от ФИФА.

Първоначално ще бъдат изградени 8 регионалния женски футболни центрове (София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Благоевград и Видин), като програмата на БФС ще бъде заложена в общо 58 училища. Ще бъдат направени и курсове за треньори на момичета, девойки и жени, чиито познания и присъствие на събитията в регионалните центрове допълнително ще улеснят развитието на играта при дамите.

Сподели:  
Етикети: обсъдиха, база, Представители, УЕФА, Михайлов, национална, проекта, спортна

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...