Новини

Михайлов и представители на УЕФА обсъдиха проекта за Национална Спортна База

Публикувана от sportal.bg в Спорт
Дата: 2012-03-13 14:57:00, видяна 65 пъти

Президентът на Българския Футболен Съюз Борислав Михайлов се срещна с представителите на УЕФА Тиери Фавр, Пер Омдал и Емили Шоу, за да обсъди с тях развитието на проектите за детско-юношески и женски футбол, както и изграждането на новата Национална Спортна База в "Бояна".

Тиери Фавр е председател на Комисията за Развитие на Националните Асоциации; Пер Омдал е експерт в развитието на женския футбол; а Емили Шоу е координатор за развитието на женския футбол. Основната тема, която тримата обсъдиха на днешната среща с Борислав Михайлов, бе за проекта за новата Национална Спортна База в "Бояна". Надеждите са, че с помощта и подкрепата на УЕФА първата копка за строежа на базата ще бъде направена през месец април.

Ден по-рано на Фавр, Омдал и Шоу бе направена обстойна презентация за състоянието на женския и девическия футбол в България, както и за плановете на БФС за развитието на спорта при подрастващите.

"На този етап не бива да мислите за това как по-бързо да постигнете значими резултати. Трябва да започнете от основите, да изградите базата. Да въвлечете момичетата от 6 до 8-годишна възраст, защото те са бъдещето на играта", посъветва Пер Омдал. Той даде пример с разрастването на женския футбол в неговата родина Норвегия, където през 1976 година е имало само 50 регистрирани дами, играещи футбол, а съвсем наскоро бройката е достигнала 128 000.

От УЕФА одобриха проекта на БФС за развитие на женския футбол през сезон 2012/13 и обещаха, че са готови да присъстват на разговорите между българската федерация и Министерството на Образованието, от които зависи проектите за развитие не само на девическия и женския, а и изобщо на детско-юношеския футбол да залегнат в училищните програми за обучение. Плановете са проектът да стартира от новата учебна година, като момичетата от 6 до 8-годишна възраст ще играят мачове 3 на 3 или 5 на 5, а от 14-годишна възраст нагоре ще има вариации както за мачове 11 срещу 11, така и за среши 7 срещу 7.

Финансирането по проектите за женския и девически футбол ще стане през програмите на УЕФА "Хеттрик" и "Развитите на женския футбол", а помощ ще бъде получена и от ФИФА.

Първоначално ще бъдат изградени 8 регионалния женски футболни центрове (София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Благоевград и Видин), като програмата на БФС ще бъде заложена в общо 58 училища. Ще бъдат направени и курсове за треньори на момичета, девойки и жени, чиито познания и присъствие на събитията в регионалните центрове допълнително ще улеснят развитието на играта при дамите.

Сподели:  
Етикети: обсъдиха, база, Представители, УЕФА, Михайлов, национална, проекта, спортна

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Треньорът на Левски настоява...

Треньорът на Левски настоява за привличането на португалеца Жуниор преди 23ч. 38мин.
Треньорът на Левски Николай Митов е поставил ребром въпроса за привличането на... още»
Лион плати 10 млн. за нападател на... Фетел иска да говори очи в очи с... Хамилтън не е натиснал спирачки пред... КАС обясни цялата сага с ЦСКА-София,...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
5D Дракула

Туристическа дестинация- стар порутен замък... Домакин се оказва самият граф Дракула, който явно не...

още...