Новини

Без Стамболова на европейско първенство

Публикувана от sportal.bg в Спорт
Дата: 2012-06-25 14:14:00, видяна 133 пъти

Ваня Стамболова няма да участва на европейското първенство в Хелзинки. Атлетка №1 на България за 2011 г. е получила травма след удар в препятствие по време на тренировка в сряда. Най-голямата ни надежда за медал от първенството в Хелзинки остава в София, за да се лекува. Ваня спечели сребърен медал на 400 м с пр. на последния европейски шампионат в Барселона през 2010 г., а през 2006 г. беше шампионка на континента на 400 м. С постижението си от 54.04 сек този сезон българката е на второ място в ранглистата на света за 2012 г.

"Ваня няма да пътува за Хелзинки. Състоянието й е тежко, след като се стигна до това решение. Ако травмата й беше по-лека, щеше да участва, каза треньорът на Стамболова – Георги Димитров, преди заминаването си за Финландия на Летище София . - Няма счупване, но има много тежко увреждане на сухожилие, връзка и на самата става, има и засегната надкостиница. Моя е грешката, че не я обездвижихме веднага, а се надявах, че няма да е нещо, което да й попречи да участва. Фактически 4 дни беше една агония за нея. Това може би ще навреди на леченито. От днес е с ботуш и патерици в клиниката „Царско село”. Ще се правят нови снимки, защото първите ядреномагнитни изследвания са на пресна травма и сега може да има рецидив. Има неща, които при прясна травма не може да се видят. Нито един лекар не даде прогноза. Всички клатят глава. Когато е голям спортистът, никой не се наема за прогноза. На практика опираме до фактора време. Врмето лекува такива травми. В държава сме, в която няма спортна медицина и някой, който да е ангажиран със спортисти. Имаме добри хирурзи, но за тях ти си здрав, можеш да ходиш, да копаеш, но за спортист никой не може да каже. Според мен трябват десетина дни, за да заздравее и след това да се започнат възстановителни тренировки. Ако това стане, имаме шанс за Олимпиадата. Така ще останат двадесет дни за тренировки. Но има прсихологически проблем. Ако не се възстанови бързо, психическите проблеми ще останат.”

Специалистът заяви, че Стамболова е била в много добра форма.
"Ваня изкара една серия - в 10 дни направи седем старта, а между тях се разболя и от грип. Накрая беше изтощена, възстанови се и достига до такова състояние на формата, че проблемното осмо препятствие го премина на 15 крачки и й дойде на друг крак и се удари. Това е една трагедия. В момента нямаше кой да я бие в света. Теоритично тя отиваше на една разходка за първото място в рамките на 53 сек. Дали сме много пари за подготовка, държавата също е дала. Смятах, че това ще бъде най-лесната европейска титла. Но съдбата е казала друго”, каза още Димитров.

Яна Касова, bgathletic.com

Сподели:  
Етикети: първенство, Европейско, Стамболова

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

18-годишен талант на...

18-годишен талант на ЦСКА-София е най-добър от младите токущо
Младият футболист на ЦСКА-София Валентин Антов получи наградата за най-проспериращ... още»
Феновете избраха този гол за...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...