Новини

10 животни, които едва ли скоро сте виждали

Публикувана от topnews.bg в Развлечения
Дата: 2010-04-27 10:45:52, видяна 413 пъти

Окапи (Okapi)


Окапи е преживен чифтокопитен бозайник от семейството на жирафите, открит едва през 1901 година.


Животинчето е изключително симпатично, но далеч по-страхливо и самотно от другите представители на вида си и общува единствено със себеподобни и то само по време на размножителния период и при отглеждането на малките си.


Окапи се размножава предимно в Конго, в тропически резерват, създаден в негова защита, тъй като е застрашен вид...


 Пигми Хипо (Pygmy hippo)

Едва ли са много тези, които знаят, че всъщност съществуват два вида хипопотами - първите са грамадните класически екземпляри - Hippopotamus Amphibius, познати открай време и на които не е много удачно да разправяте вицове за вида им и вторите - Pigmy Hippo, които са големи колко домашен любимец, но много рядко срещани.

До средата на 19 век те са били абсолютно непознати за науката, която едва след това изважда на бял свят няколко любопитни факти за тях. Изглеждат досущ като малка и много сладурска версия на стандартните си батковци, но са високи едва 60-70 сантиметра и живеят до 35-годишна възраст.

Също така не се събират на стада, а водят доста усамотен живот. Срещат се най-вече в Либерия, Кот Д' Ивоар, Гвинея и Сиера Леоне (освен ако Дамбовците не ни изненадат и с подобен екземпляр) и както можете да предположите, са застрашен вид.


Земен вълк (Proteles)

Още един представител на животинския род, този път на семейство Хиени, който е единствен по рода си. Като цяло прилича на стандартна хиена, но с доста по-скромни от нея възможности - тялото е по-дребно, муцуната по-остра, зъбите и челюстите му не са толкова здрави и докато по-големите му събратя могат спокойно да убият някоя зебра или антилопа, той е способен единствено да предизвика смях в подобни потенциални жертви.

Най-любопитната разлика е, че има.. не четири, а пет пръста на предните си лапи, а през тялото му минават вертикални ивици. Дали заради комплекси от вида си или заради нещо друго, но земният вълк е активен през нощта, докато през деня се крие в дупката си.

Живее по единично, а най-странното е, че често споделя дома си с... мравояди и при това си съжителстват съвсем мирно, тъй като имат сериозна обща цел - смърт на термитите (може да излапа до 30 хиляди на ден). Очевидно е и доста по-изискан от събратята си, тъй като категорично не яде мърша. Среща се в южните и източни части на Южна Африка.


Дрил (Drill)

Вероятно сте запознати с онези грамадни и изключително пъстри маймуни от рода Мандрил, които все още се считат за най-голямата като размери в природата във вида си. Колко обаче са чували за породата Дрил, които са най-близките като родственост до тях?!

Те принадлежат към групата на най-силно застрашените от изчезване маймуни, разпространени предимно в Африка. Не си падат особено по дърветата и също като нас предпочитат да си правят разходки по земята, водят номадски живот и живеят на групи по 30, сред които в модерния семеен вариант - един мъжки и няколко женски.Лошата новина е, че в района в Западна Африка, в който са най-разпространени, местното население няма особени претенции към менюто си и ги избива заради месото. Иначе на външен вид имат черни лица и червени бради, с което логично мъжките са по-колоритни от женските.


Pygmy Killer

Докато Orcas (по-познати просто като китове убийци) са едни от най-популярните обитатели на морското дъно в днешно време, то мини китовете убийци са някак си далеч по-пренебрегвани и не толкова познати на широката общественост.

Тe бяха официално потвърдени като нов вид през 1952 година, въпреки че поразиите им са отразявани много преди това. При тях липсва типичната бяла маркировка на големите им роднини и имат доста по-различен атакуващ стил - докато за първите се знае, че рядко атакуват хора, то те са далеч по-агресивни и ни третират като плячка от пръв поглед (достраша ни да използваме "допир").

Според специалистите, са точно като ранена акула в плен и са склонни да атакуват далеч по-големи и опасни морски екземпляри.


Silky Anteater

Гигантският мравояд е сред най-популярните в Централна и Южна Америка животни, но за сметка на това близкият до тях вид - Silky Anteater е почти непознат, освен за местата, които обитава.

Tой е най-малкият от вида си, не расте повече от 17 инча и обикновено тежи около 400 грама. Голям е точно колкото катерица и има типичните за нея навици - живее по дърветата и много рядко слиза на земята, тъй като го тресе очевидна параноя от неочаквани хищнически нападения. Точно по тази причина, винаги предпочита да се скрие от врага, вместо да влиза в директен контакт.

Това обаче съвсем не значи, че няма своя потенциал - има остри извити нокти, с които нанася изключително силни за размерите си удари, на които дори и X-Man би завидял. Очаквано сладурът е активен предимно през нощта, живее най-вече в тропическите гори на Мексико, в Бразилия и Парагвай.


Hyrax

Съществуват четири вида от тези малко пълнички и космати сладури, наподобяващи морско свинче - всички те живеят в Африка и Близкия Изток, въпреки че преди време са обитавали и Азия и Европа. Въпреки че напомнят изключително на гризачи обаче... идва изненадата, те са по-скоро близки като родственост до.. слонове.

Да, нямат хоботи, но пък притежават повечето от физиологичните и анатомични характеристики на последните, включително малки зъби и отлична памет. Живеят на горещи и сухи места, хранят се с растения и имат лепкави пръсти, благодарение на които изкачват дърветата на висока скорост без опасност да се подхлъзнат. Високи са от 30 до 70 см. и тежат между 2 и 5 килограма.


Crab Eating Raccoon

Безспорно, едни от най-симпатичните и популярни животни са миещите се мечки - има ги не само в Северна Америка, но дори и в Европа и част от Азия. Този близък техен роднина обаче съвсем не се радва на чак такава слава - подвизава се предимно в тропическите джунгли и блата в Централна и Южна Америка и предпочита да я кара по-близко до водата, отколкото до сушата.

Храни се с всичко, което намери - яйца, костенурки, плодове, въпреки че най си пада по ракообразните. Достига до 60 см. височина и до 12 килограма, ако е прекалил с въглехидратите. Мъжките са по-големи от женските, а разликата с далечните му братовчеди е най-вече в по-малкото козина и бандитската маска тип "Зоро" на лицето.


Ягуарунди

Може и да си мислите, че най-близкият родственик на планинският лъв е африканският, но всъщност тази чест принадлежи на ето този симпатяга. Той е съвсем скромен по размери, като тежи не повече от 9 килограма, има дълго и стройно тяло, достигащо до 120 см. и за да сме честни, повече прилича на гигантска невестулка, отколкото на именития си роднина.Подвизава се най--вече в Централна и Южна Америка, а преди време дори го бяха класифицирали като вид.. котка. Това дотолкова го възмутило, че бил принуден да разкрие агресивния си нрав, за да бъдат коригирани достоверните данни и да се окаже, че е най-близък до пумата. Храни се предимно с риба, малки птици, гризачи и гущери, като е активен най-вече през нощта.


Колосален калмар

Ако някога сте се затруднявали с поглъщането на порция калмари, е редно да ви признаем, че с този тук затрудненията ви ще са в един доста дълъг период. Колосалният калмар е най-големият от вида, като дължината на тялото му достига до 14 метра при тегло до 200 кг.

Той е и най-голямото безгръбначно, регистрирано до момента, но за живота му се знае много малко, тъй като повече от екземплярите стават плячка на кашалотите. Открит е едва през 1925 г. и то именно в стомах на един от горепосменатите в Океана в Антарктида. Живее в най-дълбоките части на водния свят, като притежава способността да вижда в тъмното.

По принцип е хищник и е доста страховит на външен вид (само окото му е голямо колко нормална чиния), но слава богу, вероятността да го срещнете е доста малка. Има осем къси и две по-дълги пипала, прикрепени към главата си, всичките с вендузи по тях и при атака ослепява врага с мастилоподобно вещество.


източник: avtora.comСподели:  
Етикети: едва, скоро, животни, виждали

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Бандитките на Оушън

още...