Новини

Vоlkswagen Лекотоварни автомобили в акция за почистване на родните плажове

Публикувана от auto-press.bg в Авто
Дата: 2012-04-03 09:02:50, видяна 245 пъти

Volkswagen Лекотоварни автомобили подкрепя представители на Surfrider Foundation Europe в България в доброволна акция за почистване на плажовете по българското крайбрежие.

Представители на природозащитната организация в България, заедно със свои поддръжници и доброволци ще почистят плажове по българското Черноморие на 7-ми и 8-ми април 2012 г. за втора поредна година.
Опазването на природната среда и устойчивото развитие са приоритет от най-висша степен за концерна Volkswagen. Подкрепяйки проекта на Surfrider Foundation Europe в България, марката утвърждава позициите си на социално отговорна компания, стремяща се към дългосрочното опазване чистотата на заобикалящата ни среда.

Два алтернативно задвижвани автомобила – Caddy BiFuel, фабрично на пропан-бутан и Caddy EcoFuel, фабрично на природен газ – ще превозват в периода 7-ми и 8-ми април 2012 г. екипа на организаторите до 4 плажа край Бургас, Варна, Камчия и Иракли с цел почистването им от пластмасовите отпадъци.

Caddy BiFuel, с фабрично crash-тестван газов резервоар с капацитет ок. 44 л и с 60-литров конвенционален бензинов резервоар ще позволи на участниците в благородната инициатива да изминат безпроблемно над 1000 км с едно зареждане на двата резервоара. При това, при значително по-ниски СО2 емисии от конвенционално задвижваните автомобил.

С около 30% по-ниски СО2 емисии от традиционните бензинови двигатели може да се похвали и Caddy EcoFuel, фабрично задвижван на природен газ. Ако се вземе предвид и 13-литровата му бензинова резерва, Caddy EcoFuel може да се похвали с пробег от около 570 км – напълно достатъчно, за да помогнем на екипа на Surfrider Foundation Sofia да стигне удобно и надеждно до нарочените обекти. Или до някоя от следващите метан-станции.

Събитието е част от емблематичния за организацията проект Ocean Initiatives (http://www.initiativesoceanes.org/), който цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове чрез конкретни действия по почистването им.

Tази година акцентът е върху пластмасата, която представлява 60-90% от намерените по плажовете отпадъци. Именно затова Ocean Initiatives е в рамките на кампанията Rise Above Plastics, водеща началото си от Surfrider Foundation в САЩ и впоследствие получила статут на глобална кампания. RISE ABOVE PLASTICS подчертава фаталните последствия от инвазията на пластмасата в нашите екосистеми, в случай че не я спрем веднага.

Целта на кампанията е да намали влиянието на пластмасата за еднократна употреба върху морската околна среда, като популяризира проблема за опасността от замърсяването с пластмаса и като спомогне за намаляването на нейната употреба. Решението според Surfrider Foundation e в правилото 4 R: „Refuse, Reduce, Re-Use, and Recycle“ (превод: „Откажи, намали, използвай отново и рециклирай“)
От първото почистване през 1995 г. досега Ocean Initiatives се е превърнало в забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. В Ocean Initiatives през 2011 г. се включиха 42 000 участници и 8 500 ученици от 35 страни, като общо бяха организирани повече от 1200 отделни акции. В България инициативата беше отразена с почистване на плажа при устието на р. Камчия.

Още на 25-ти март 2012 г. българският клон на Surfrider Foundation Europe отбеляза старта на глобалната инициатива с почистване на защитения плаж Липите, близо до с. Синеморец.

На 7-ми и 8-ми април предстоят почиствания на още 4 плажа – в Бургас, Варна, Камчия и Иракли. Акцията се осъществява освен с любезното съдействие на официалния превозвач на Surfrider Sofia – Volkswagen Лекотоварни автомобили, и в партньорство с общините Бургас, Варна, Аврен, кметство Обзор и Green Bags.

Организаторите канят всеки, който има желание, свободно време и обича морето, плажа и иска да ги запази в естествения им вид и красота, да се включи на всеки един от плажовете, част от инициативата.

Повече информация за Surfrider Foundation Sofia и инициативите на организацията в България можете да получите на уебсайта на организацията: http://www.surfriderbg.org, а за самите събития можете да се регистрирате в официалната страница във Facebook: http://www.facebook.com/surfriderbg, както и на http://timeheroes.org/.

Сподели:  
Етикети: почистване, акция, автомобили, плажове, родните, лекотоварни, Vоlkswagen

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...