Новини

В 2015-а Cadillac ще предлага автопилот

Публикувана от auto-press.bg в Авто
Дата: 2012-05-08 11:17:26, видяна 189 пъти

Само след три години Cadillac ще е "научил" серийните си автомобили да се карат сами по автомагистралите. Това донякъде е следствие на тенденцията в световното автомобилостроене към постепенното откъсване на шофьора от процеса на директно управление на колата.

Според прогнозите, след 15-20 години колите ще се управляват сами, за да няма субективни предпоставки за катастрофи в лицето на "зрънцето зад волана", което ще има възможност по време на движението да се занимава с нещо друго полезно.

Засега, в по-краткосрочна перспектива, ни очакват не чак толкова автоматизирани системи, като комплекса Super Cruis на Cadillac. При него става дума за система за адаптивен круз-контрол с разширени функции, който ще може сам да управлява автомобили по магистрала.

По принцип идеята не е нова и водещите представители на немската автоиндустрия отдавна работят в това направление. Но от General Motors твърдят, че тяхната технология може да се използва в серийните автомобили още след три години.

Принципът на американската система е следващия - колата е съоръжена с камери, радари и ултразвукови датчици, които следят хоризонталаната маркировка и предната кола, и предават данните си за анализ в електронен блок, комбиниран с GPS навигация. Електрониката сама контролира скороста на движение, спирането, ускоряването и може да завърта предните колела в нужното направление, за да задържи колата върху лентата й на движение.

Новата система все още не позволява да се използва при лоши климатични условия и тогава водачът ще трябва сам да си кара колата. Засега не се допускат и самостоятелни изпреварвания със системата.

Сподели:  
Етикети: предлага, Cadillac, автопилот

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...