Новини

MINI представя новите модели MINI John Cooper Works

Публикувана от auto-press.bg в Авто
Дата: 2012-05-18 12:23:45, видяна 332 пъти

Източник: www.mini.bg

От есента на 2012 г. моделите MINI John Cooper Works ще се предлагат с новото поколение двигатели, иновации при задвижването, опция за монтиране на автоматична трансмисия и серийно задвижване на всички колела MINI ALL4 за MINI Countryman John Cooper Works. Благодарение на още по-широкото прилагане на технологията MINIMALISM и всеобхватно модернизираните Twin-Scroll турбомотори новите модели впечатляват с още по-спонтанни реакции и значително намален разход на гориво и вредни емисии, при идентични стойности на мощността и въртящия момент.

Екстремно спортното усещане при шофиране се осигурява от натрупания в моторните спортове опит по отношение на взаимодействието между мощните двигатели, високотехнологичното окачване, както и от специфичното за моделите оформление на екстериора и интериора. Сега MINI John Cooper Works моделите застават на старта на новия сезон: в най-добра спортна форма. Моделната гама вече е разширена с MINI John Cooper Works Countryman. Моделът с пет врати се задвижва от особено мощен вариант на новото поколение двигатели. Комбинация от 160 кВт/218 к.с. и двойното задвижване създава ново измерение за ненадмината динамика, не само на пътя, но и извън него. Максималният въртящ момент от 280 Нм е на разположение между 1 900 и 5 600 об/мин. MINI John Cooper Works Countryman ускорява от 0 до 100 км/ч за само 7,0 сек. – както със серийната 6-степенна механична скоростна кутия, така и с опционалната 6-степенна автоматична трансмисия. Максималната му скорост е 225 км/ч (автоматична трансмисия: 223 км/ч). Не по-малко впечатляващи са средният разход на гориво от 7,4 л/ 100 км (автоматична трансмисия: 7,9 л.) и емисиите на СО2 от 172 г (184 г)/ км.

Новото поколение двигатели навлиза и при моделите MINI John Cooper Works (Hatch), MINI John Cooper Works Clubman, MINI John Cooper Works Cabrio, MINI John Cooper Works Coupé и MINI John Cooper Works Roadster.

Модернизираният агрегат е базиран на двигателя на MINI Cooper S и също като него е оборудван с турбокомпресор, работещ на принципа Twin-Scroll, директно впръскване на бензина и променливо управление на клапаните по технологията VALVETRONIC на BMW Group. Тази система, наричана и бездроселова, оптимизира както реакциите на двигателя, така и коефициента на полезно действие на двигателя: спонтанността при натискане на педала на газта е комбинирана със сдържаност при разхода на гориво.

Създадените ексклузивно за моделите John Cooper Works технически детайли на 1,6-литровия четирицилиндров мотор с лого на John Cooper Works върху капака са директно базирани на разработките от моторните спортове. Цилиндровият блок и картерът са изработени от алуминий. Двигателят се оборудва с подсилени бутала, цилиндрови глави с особено висока здравина и олекотени колянови валове. Пълните с натрий изпускателни клапани допринасят за по-доброто охлаждане на турбодвигателя. Освен това двигателят се оборудва и с разпределителен вал с безстепенна промяна на фазите и турбокомпресор, който развива още по-голямо налягане на свръхпълненето в сравнение с MINI Cooper S. Специфичната изпускателна система се разпознава по двойните ауспухови тръби от полирана неръждаема стомана.

Двигателят развива максималната си мощност от 155 кВт/211 к.с. при 6 000 об/мин, максималният въртящ момент е 260 Нм и е на разположение между 1 850 и 5 600 об/мин. Функцията Overboost позволява въртящият момент кратковременно да бъде повишен до 280 Нм между 2 000 и 5 200 об/мин.

Новият двигател серийно се оборудва с 6-степенна механична скоростна кутия, съобразена с характеристиките на агрегата. Като алтернатива за пръв път всички модели на John Cooper Works могат да бъдат поръчани с опционална 6-степенна автоматична трансмисия с функция Steptronic. Тя позволява ръчен избор на предавките както със селектора на трансмисията, така и с лостчетата на волана.

Освен чрез оптимизираният коефициент на полезно действие на двигателя ефективността на моделите John Cooper Works е увеличена и с прилагане на многообразие от функции и технологии от програмата MINIMALISM. Те спомагат за максимална радост от шофирането, прекъсвана възможно най-рядко от спирания за зареждане с гориво. Такава е Регенерацията на спирачната енергия, която зарежда акумулатора при движение по инерция или спиране. В комбинация с механичната скоростна кутия функцията Auto Start Stop осигурява автоматично изключване на двигателя при спиране на кръстовища или в задръствания, а индикаторът за превключване на предавките показва идеалните моменти за смени на предавките с цел повишаване на ефективността. Електромеханичното кормилно управление също допринася за намаляване на разхода на гориво. Неговият електромотор черпи енергия само тогава, когато създаваното от него усилване на кормилното управление е действително необходимо.

Тези и други иновации позволяват на всички модели John Cooper Works да постигнат оптимизирано съотношение между радост от шофирането и разход на гориво. Средният разход на гориво и вредните емисии са намалени с до 0,5 л/ 100 км в зависимост от модела. MINI John Cooper Works (Hatch) ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,5 сек. (автоматична трансмисия: 6,7 сек.) и развива максимална скорост от 238 км/ч (автоматична трансмисия: 236 км/ч). средният разход на гориво е 6,6 л (автоматична трансмисия: 7,1 л.)/ 100 км., емисиите на СО2 са 153 г. (165 г)/ км.

MINI John Cooper Works Clubman също комбинира впечатляващо ускорение – от 0 до 100 км/ч за 6,8 сек. (автоматична трансмисия: 7,0 сек.) и максимална скорост от 238 км/ч (автоматична трансмисия: 236 км/ч) – с ненадминато нисък разход на гориво от 6,7 л. (автоматична трансмисия: 7,2 л.)/ 100 км. и емисии на СО2 от 155 г. (167 г.)/ км.

MINI John Cooper Works Cabrio ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,9 сек. (автоматична трансмисия: 7,1 сек.) и развива максимална скорост от 235 км/ч (автоматична трансмисия: 233 км/ч). Средният разход на гориво е 6,8 л (автоматична трансмисия: 7,3 л)/ 100 км. при емисии на СО2 от 157 г (169 г)/ км.

Със спринт от 0 до 100 км/ч за 6,4 сек (автоматична трансмисия: 6,6 сек) MINI John Cooper Works Coupé реализира най-доброто ускорение сред върховите атлети в моделната гама. Максималната му скорост е 240 км/ч (238 км/ч). Изключителните спортни качества са комбинирани със среден разход от 6,6 л (автоматична трансмисия: 7,1 л)/ 100 км. и емисии на СО2 от 153 г. (165 г.)/ км. При старт от място MINI John Cooper Works Roadster достига скорост 100 км/ч за 6,5 сек. (автоматична трансмисия: 6,7 сек.) и развива максимална скорост от 237 км/ч (автоматична трансмисия: 235 км/ч). Средният му разход на гориво е 6,8 л (автоматична трансмисия: 7,3 л.) на 100 км, емисиите на СО2 са 157 г (169 г)/ км.

Всички модели John Cooper Works съчетават изключителен спортен потенциал с неподражаемо излъчване и детайли на оборудването, които подчертават характерното Race усещане както в екстериора, така и в интериора. Серийното оборудване включва и бутон Sport за промяна на настройките на педала на газта и характеристиките на мощността, особено мощни спирачки, системата за стабилност DSC (Dynamic Stability Control) включително контрол на сцеплението DTC (Dynamic Traction Control) и електронно управлявана функция за блокиране на диференциала на предната ос EDLC (Electronic Differential Lock Control), както и специфични за модела алуминиеви джанти с размер 17 инча (MINI John Cooper Works Countryman: 18 инча) и гуми Runflat. Серийният John Cooper Works аеродинамичен пакет оптимизира не само обтичането от въздуха, така и впечатляващото излъчване. Други индивидуални акценти поставят ексклузивните цветове на каросерията и покрива, както и особено спортната атмосфера в интериора и специфичните за моделите тапицерии и вътрешни декоративни елементи.

Като опция например се предлагат интериорни лайстни Striped Alloy и Pepper White. Серийният спортен волан вече е с логото на John Cooper Works в долната част на средната спица.

Името John Cooper от десетилетия е синоним на успешната връзка на британските компактни автомобили с моторните спортове. Още през 60-те години на миналия век легендарният конструктор на спортни автомобили поема инициативата да осигури допълнителна порция радост от шофирането във всекидневието. Още онова време особено спортните варианти на Mini са носели неговото име. Днес интегрираният под покрива на MINI суб-бранд John Cooper Works е олицетворение на усещанията от моторните спортове и ненадмината динамика. Шестте върхови атлета в моделната програма, както и допълнителното оборудване и аксесоари, които гарантират допълнителна пъргавина и особено спортно излъчване на всяко MINI и още по-интензивно подчертават състезателните гени на марката.

Сподели:  
Етикети: представя, модели, MINI, John, Cooper, Works , новите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...