Новини

Chevrolet Trax – третият коз на GM

Публикувана от auto-press.bg в Авто
Дата: 2012-06-25 10:08:19, видяна 264 пъти

Явно General Motors гледа много сериозно към пазарния сегмент на компактните кросовъри и представя вече трети подобен модел от трета своя марка. Успехите на първопроходеца в сегмента в Европа - Nissan Juke, който, независимо от „бръмбарообразния“ си вид стана бестселър на марката си, не дават мира на американците, които сериозно гледат към пазара на Стария континент с възродената си марка Chevrolet.

Първият от новата тройка беше развитият върху платформата на новото Chevrolet Aveo Buick Encore. След него дойде ред на Opel Mokka, а сега излезе и третият „тризнак“ – Chevrolet Trax. Това име не е ново в историята на General Motors – така се наричаше концепт от преди пет години, който подсказа, че още тогава се е мислело за нещо подобно. Проблемът тогава беше, че General Motors балансираше на ръба на фалита и се бореше въобще да го има на белия свят. Едва миналата година, когато последствията на кризата бяха преодолени, дойде ред и на новите модели.

Въпреки еднаквия си „ген“ тройката има различия. Ако при първите два автомобила - Buick Encore и Opel Mokka има по-малко разлики, то Chevrolet Trax е друг. Защото Buick Encore ще се предлага в Северна Америка, а Opel Mokka в Европа и няма да си отмъкват един на друг клиентите. Докато Chevrolet Trax се позиционира като глобален модел и ще се предлага на пазара в цели 140 страни.

В Европа колата ще дойде догодина и иска, не иска, ще се изправи на пазара срещу Opel Mokka. Затова „роднинството“ е сериозно замаскирано - Chevrolet Trax има оригинално „лице“ с други фарове, преден капак и калници. Изменения има и в интериора, да не говорим за различните цени. Trax превъплъщава стойностите на SUV моделите, като функционалност и надеждност, в по-малки размери, с помощта на своята излъчващa сила стилистика и широка атлетична стойка.

Но ако човек се вгледа малко по-сериозно, родата си личи добре. Това става напълно ясно при поглед под предния капак на двете коли - Chevrolet Trax ще има същите мотори, като Opel Mokka - 1,6-литровият бензинов атмосферен с мощност 115 к. с., 1,4-литровият турбомотор 140 к. с. и популярния в Европа дизел 1,7 л с мощност 130 к. с.

Chevrolet Trax и Opel Mokka имат едно немаловажно преимущество над конкуренцията – багажникът с обем 533 л, което е рекорд за класа. Багажникът на Chevrolet Trax е с 63 литра по-голям от този на Volkswagen Tiguan и със 149 л от този на Mitsubishi ASX. Всъщност толкова голям багажник не предлагат дори кросовърите от клас С+!

Световната премиера на Chevrolet Trax е насрочена за началото на септември на автосалона в Париж. Първите коли ще се появят в изложбените зали на канадските и мексикански дилъри в края на тази година. В Европа стартът на пазара на колата е през следващата пролет.
Колата, както и другите модели на марката ще се прави първо в Южна Корея, а след това се предвижда разширяването на географията на производството й, включително и в Калининград, Русия. Това не е странно, като се има предвид, че „корените“ на сегашните шевролети са корейски, след като американците много далновидно и успешно успяха да закупят всичко по-добро и качествено от фалиралата марка Daewoo.

На пазара на Chevrolet Trax му предстои битка с такива модели като Nissan Juke и Ford EcoSport, малко по-късно към тях ще се присъединят нов кросовър на Fiat - 500X и безименен засега конкурент от Peugeot, чията разработка върви с пълна пара.

"Trax дава възможност на Chevrolet да навлезе в растящия пазар на малки SUV модели, предлагайки гъвкавост, нисък разход на гориво и поведение на пътя близко до това на автомобил, което изискват потребителите на модели за града” сподели Сюзън Дохърти, управляващ директор на Chevrolet Европа.

Сподели:  
Етикети: Третият, Chevrolet, Trax

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...