Новини

Пет основни правила, спазвайки които ще си спестите много неприятности през зимата!

Публикувана от auto-press.bg в Авто
Дата: 2015-11-22 08:47:03, видяна 2295 пъти

Дъхът на зимата вече се чуства - първият сняг вече падна по високите върхове в планините. Пък си е добре и нормално зимата да е снежна. За природата, но не токова за шофьорите и комуналните служби. Ако искаме и мислим за своята безопасност и тази на семействата си, е добре да помним и спазваме важните правила за каране през зимата. За безопасно управление в белия сезон е много важно да променим стила си на каране на зимен, който има пет основни правила.

1. На хлъзгав път не се правят резки маневри, защото това води до пълна загуба на управляемост. Особенно опасни места за подобна случка са мостовете и естакадите, където ледът се появява по-рано отколкото на другите места по същия път. През опасните участъци скоростта трябва да се държи постоянна, педалът за газта да се натиска внимателно и плавно.

2. Качественото спиране в такива условия зависи от вида на спирачната система. Ако колата няма ABS, спирането трябва да става на пулсация с чести, но прекъсвани натискания на педала, като при колите с механична предавателна кутия и заедно с натиснат съединител. Последното премахва опасността от блокиране на колелата при евентуално спиране на мотора от работа. Ако имате ABS, спирачният педал трябва да се натиска максимално, като колкото по-силно става това, толкова по-ефективно ще е спирането. Защото електрониката усеща това като възникнала опасна ситуация и заработва с максимална интензивност и бързина.

3. На хлъзгаво не бързайте да изпреварвате, особено ако лентата вляво е с повече сняг, снежна каша или е заледена.

4. При изкачване подбирайте такава предавка, която ще ви позволи да стигнете до края му без да се налага превключване, защото последното може да доведе до буксуване на колелата. При спускане е добре да се използва спирачната сила на мотора, като се намали скоростта и се включи по-ниска предавка. По възможност не се натиска педала на спирачката и не се превключват предавки.

5. Направете така, че да ви виждат на пътя - не забравяйте светлините - карайте на къси и фаровете за мъгла, а при спиране пускайте аварийните светлини.

Сподели:  
Етикети: основни, правила, зимата, неприятности, спестите, спазвайки

Коментари


hsm
Използването на фарове за мъгла у нас е разрешено само когато видимостта е под 50 метра, в противен случай глобата е 20-50лв. Иначе останалото е вярно и според мен трябва да се учи на курсовете, но все пак сме в България.
2 коментарът е отпреди 4 години
Като Т.2 няма такава глупост. Моля да не се опитвате да спирате на пулсации, че ще доведе до много катастрофи......Като няма абс колата трябва ако може да се държи на границата на приплъзване на гумите, но за това трябва да познаваш колата и да си сравнително опитен шофиор.Но то като цяло коли без абс бих казал че са си опасни.
0 коментарът е отпреди 4 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...