Новини

PUMA създава „Fair Trade“* Футбол

Публикувана от sportal.bg в Спорт
Дата: 2009-11-06 14:29:00, видяна 2369 пъти

Производителят на обувки, дрехи и аксесоари за спорта и ежедневието PUMA за първи път произведе футболни топки при условията на търговията по лоялен начин (fair trade conditions), за да подкрепи кампанията за премахване на детския труд в Южна Африка.

В сътрудничество с правителството на Бавария и Internationales Katholisches Missionswerk mission (мисията на Международните Католически Мисионери), PUMA ще достави 5,000 топки със знака на лоялната търговия - за инициативата "Club der guten Hoffnung" („Клуб за добра надежда"), които ще се използват във футболните срещи в училищата в Бавария и ЮАР. За целта, дългогодишният доставчик на PUMA за футболни Али Трейдинг от Пакистан е бил специално проверяван за спазването на стандартите на Fairtrade и е получил сертификат от независимата сертификационна организация FLO-CERT.

„За нас е изключително удоволствие възможността да подкрепим инициативата посредством съчетаването на спорта и лоялната търговия по начина, по който PUMA прави това във футбола", каза Хорст Видман, вице президент на PUMA.

"Футболните мачове ще съберат младите хора по уникален мире начин и ще помогнат да се намали насилието сред младите. В същото време, ние продължаваме да подобряваме условията на тръд в заводите на нашия доставчик в Пакистан."

Хорст Видмен предаде топката на президента на мисията в Мюнхен, отец Ерик Енглерт, който каза: "Убеден съм, че младите футболисти ще харесат много тази топка. Страстта към футбола наистина обединява хората. Грижата на църквата, образователните програми и спортът заедно помагат за социалната интеграция на младежите в Южна Африка."

PUMA провежда инспекции във фабриките на своите доставчици вече 10 години, като следи за стриктното спазване на Кодекса за поведение. Това гарантира спазването от страна на производителите на критерии като човошките права, правото на включване в синдикати, забраната за използване на детски труд, както и гарантирани нива на минималните надници. PUMA проверява за спазването на броя работни часове, заплащането на допълнителните часове работа, договореното заплащане на работниците, отчетността, стандартите за здравно и социално осигуряване и безопасност на работното място, както и за начина на събиране на отпадъците.

Знакът на независимата агенция за сертифициране на лоялната търговия гарантира в допълнение, че прозводителят на артикули за PUMA от Пакистан получава премия от 10% от крайната цена на всяка продадена топка, която фирмата трябва да инвестира - след демократично гласуване от управата на фабриката, работниците и служителите - в социални, икономически или екологични проекти в рамките на фабриката.

Топката на PUMA беше официално представена на 17 ноември 2008г. в Баварското миностерство на образованието в Мюнхен по време на инициативата "Club der guten Hoffnung" („Клуб за добра надежда"). Събитието беше посетено от представители на различни благотворителни организации, Държавния секретар по образованието д-р Мерсел Хюбер, вицепрезидентът на PUMA Хорст Видман, политици, спортисити и др.

PUMA представи топката и по време на годишното събрание на акционерите в манастира Банц по същото време. Служителите на PUMA обсъждаха идеи за устийчиво развитие, производството на продуктите, опазването на околната среда и социални въпроси с президента на Асоциацията за лоялна търговия, Ауре ван Хеерден, с автора на книгата „Китайската цена: истинската стойност на Китайското конкурентно предимство", Александра Харни и с представители на Oxfam, Misereror, фондацията за лоялна търговия с дрехи, проектът за открита информация за вредите емисии и Глобалната инициатива за отчитане.

Двудневните срещи на служителите на PUMA с акционерите от различни организации, които имат различни цели са водили до много продуктивни резултати в миналото. Разнообразни инициативи са били стартирани след откритите и прозрачни разговори и диалог, които са поставили отпечатък върху стратегията на PUMA за устойчиво развитие.

Вижте актуалните предложения от PUMA тукСподели:  
Етикети: създава, футбол, Trade, Puma, Fair

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Ернан Креспо изведе Дефенса и...

Ернан Креспо изведе Дефенса и Хустисия до триумф в Копа Судамерикана... преди 10ч. 2мин.
Бившият аржентински нападател Ернан Креспо звоюва първия голям трофей в треньорската си... още»
Пирло: Трябва да използваме... Венци Стефанов за Славия, лобитата в... Алавес - Реал Мадрид (съставите) Монако пребори Марсилия с три гола...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...